Tämä on ihana lohipateeohje, jota teen yleensä jouluksi ja jota silloin syödään kylmänä. Nyt tein sen ilman tuota pateen "sydäntä" ja söimme sitä lämpimänä ja oli aivan ihanaa. Puolukkainen kastike on todella herkullinen myös!

Pakastinta siivotessa löysin vielä viimesyksyn pinaattisatoa, jota lisäsin tavalliseen perunamuussiin.

59795.jpg

LOHIPATEE/MUREKE

700 g lohifileetä

1 tl     suolaa

4        munaa

2 dl    kuohukermaa/ ruokacremeä

1 rkl   makeaa chilikastiketta

1 rkl   tomaattisosetta

2 rkl   perunajauhoja

1/4 tl  valkopippuria

2 rkl    hienonnettua tilliä

Väliin "sydämeksi":

100 g   kylmäsavulohta

2 rkl    hien. tilliä

Nypi lohesta ruodot ja poista nahka. Leikkaa filee paloiksi. ( Itse leikkaan lohesta nahkaa myöten palasia ikäänkuin leikkaisin graavilohisiivuja, mutta paksumpana vaan.) Hienonna kala monitoimikoneessa suolan kanssa hienoksi. Lisää koneen käydessä munat yksitellen ja sen jälkeen muut ainekset. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada puolet seoksesta leivinpaperilla vuorattuun reilun litran kokoiseen suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Hienonna kylmäsavulohi pieneksi silpuksi. Nostele se tillin kanssa massan keskelle pateen sydämeksi. Levitä päälle loppu massasta. Nosta vuoka isompaan vuokaan, jonka pohjalla on vettä. Kypsennä uunissa vesihauteessa + 175 asteessa noin tunti, kunnes seos on kiinteytynyt. Kumoa ja koristele. Tarjoa puolukkakastikkeen kanssa.

59794.jpg

PUOLUKKAKASTIKE

1 dl     puolukoita

1-2rkl sokeria

2 dl     kermaviiliä

1 dl      majoneesia

2 rkl    makeaa chilikastiketta

ripaus suolaa ja valkopippuria

Survo osa puolukoista sokerin kanssa kulhossa. Lisää kokonaiset puolukat sekä muut aineet ja sekoita.

Tein puolikkaan annoksen tuota puolukkakastiketta ja toisesta puolesta kermaviiliä tein toisen kastikkeen sekoittaen joukkoon 2tl Kotigastronomin Dipmix Sitruuna-tilli-jauhetta. Se on myös erinomainen kylmä kastike kalaruoille, mutta täytyy sanoa, että kyllä tuo puolukkakastike on tämän murekkeen kanssa ehdoton!