Äitini leipoo ihanaa hiivaleipää. Tein tämän hänen ohjeensa mukaan ja nyt minä vihdoin tajusin sen, mikä tekee leivästä hyvän. Ennen olen jättänyt taikinan löysäksi ja irrottanut sen käsistä öljyn avulla, eli laittanut öljyn viimeiseksi. Nyt alustin niin kauan että taikinasta tuli kimmoisa "pallo", joka irtosi kulhon reunoista. Näin taikinasta tulee helposti leivottava ja leivän rakenne on kiinteä, eikä semmonen hauras ja mureneva. Eikä hiivaa tarvitse laittaa kuin 25 g/5 dl nestettä! Vain leivinuunin aromi jäi tästä puuttumaan, muuten oli yhtä hyvää kuin äidin tekemä!

185606.jpg

5 dl vettä

25 g hiivaa

2 tl suolaa

3 rkl siirappia

½ dl öljyä

6 dl hiivaleipäjauhoja

5-7 dl vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, siirappi ja öljy. Laita ensin hivaleipäjauhot ja alusta loppuun tavallisilla vehnäjauhoilla (pelkillä hiivaleipäjauhoilla leivästä tulee "kitkerä"). Alusta kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Kohota kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta kaksi leipää, kohota, pistele ja paista +200 asteessa 20-30 min. (muistaakseni)